Het Europese wintersportseizoen is in volle gang. Veel mensen zijn nu nog aan het genieten in de sneeuw. Wintersport is leuk, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.
Uit onderzoek blijkt dat wintersport de oorzaak is van bijna 1 blessure per 1000 uur sportbeoefening. Volgens de onderzoekers is dat relatief laag in vergelijking met andere sporten. Helaas blijken de blessures wel wat ernstiger te zijn, wat blijkt uit het hoge percentage dat medisch behandeld wordt.
Mr van Dijk, stel dat het onverhoopt mis mocht gaan op vakantie in het buitenland, waar moet ik dan op letten?
Om te beginnen hoeft het natuurlijk niet altijd tijdens het sporten te gebeuren. Je kan ook een verkeersongeval krijgen of uitglijden over de stoep van het hotel. En dan is de vraag welk recht van toepassing is. Dat kan het recht zijn dat geldt op de plaats waar onrechtmatig werd gehandeld, maar dat kan ook zijn het land waar de schade zich voordoet.
Aan de hand van bijvoorbeeld het Haags verkeersongevallenverdrag of de verordening Rome II inzake het recht dat van toepassing is op niet contractuele verplichtingen moet dit dan beoordeeld worden. Zo geldt dat indien je in Duitsland met je Nederlandse auto betrokken bent bij een aanrijding met een Duitse auto in principe Duits recht van toepassing is.
Wat raadt U aan?
Een ongeval op zichzelf is natuurlijk al vervelend maar in het buitenland kunnen er extra problemen zijn. Vaak is er in de eerste plaats al sprake van een taalbarrière. Een probleem kan ook zijn dat het rechtssysteem anders in elkaar zit dan in Nederland. Het ene land kent bijvoorbeeld wel een ruimhartig recht op vergoeding van immateriele schade voor nabestaanden. Het andere land kent dat niet of in zeer beperkte mate.
Bij wat ernstiger letsel raad ik dan ook altijd aan om rechtshulp in te schakelen. Het is daarbij verstandig om na te gaan of er bijvoorbeeld een beroep kan worden gedaan op een rechtsbijstandverzekeraar of op rechtsbijstand ingevolge lidmaatschap van een vakbond of van de ANWB.