In Nederland krijgen ongeveer 15.000 mensen per jaar whiplashachtige klachten door een verkeersongeval. Dit komt met name voor wanneer iemand van achteren wordt aangereden. De nek maakt dan een beweging die lijkt op een zweepslag (vandaar de Engelse benaming whiplash).
De spieren in de nek en de rug kunnen hierbij uitrekken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals nekklachten, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Ook stemmingswisselingen en depressiviteit komen voor.
Het kan zijn dat deze klachten pas een aantal dagen, weken of zelfs maanden na een ongeval optreden. Whiplashklachten worden ook wel aangeduid met whiplash associated disorder. Hierin worden gradaties onderscheiden:
Categorie 0:
Houdt in dat de patiënt helemaal geen last heeft van pijn of klachten, maar er mogelijk wel beschadigingen in het lichaam zijn ontstaan.
Categorie 1:
Bij categorie 1 heeft de patiënt veelal last van nekklachten, maar hiervoor kunnen bij medisch onderzoek geen afwijkingen worden vastgesteld.
Categorie 2:
Categorie 2 houdt in dat de patiënt last heeft van nekklachten en daarnaast ook andere afwijkingen heeft. Gedacht kan daarbij worden aan bewegingsbeperkingen.
Categorie 3:
Categorie 3 betekent dat de patiënt veel last heeft van klachten en er ook neurologische uitvalsverschijnselen worden vastgesteld.
Categorie 4:
Dit is de zwaarste categorie. Hierbij heeft de patiënt niet alleen nekklachten maar ook bijvoorbeeld breuken.
Schadevergoeding
Een whiplash en de daaruit voortvloeiende klachten en beperkingen kunnen voor een slachtoffer veel problemen veroorzaken en tot schade leiden. Het kan zijn dat er sprake is van arbeidsongeschiktheid of behoefte aan huishoudelijke hulp. Het verkrijgen van schadevergoeding kan soms tot veel discussie aanleiding geven. Zeker als er sprake is van een whiplash in de categorie 1 en 2. Immers daar kan bij medisch onderzoek geen afwijking worden vastgesteld.
Verzekeraars zijn geneigd om in dat soort gevallen de aard, ernst en oorzaak van de klachten ter discussie te stellen.
In de rechtspraak is inmiddels meermaals beslist dat er in dergelijke gevallen een vergelijking moet worden gemaakt tussen de situatie voor en na het ongeval. Indien duidelijk is dat het ongeval tot een wezenlijke veranderingen heeft geleid bij iemand die voordien aantoonbaar goed functioneerde en er geen andere oorzaak valt te duiden voor de klachten dan wordt het verband tussen de klachten en het ongeval veelal aangenomen.
Mr. Thomas van Dijk heeft veel ervaring met het behandelen van whiplashzaken. Voor informatie over het vorderen van een schadevergoeding kunt u contact opnemen via nummer 079-3239558.